Napenergia ellátó rendszerek vezeték nélküli távfelügyelete

Napelem

Több kórház és egészségellátást biztosító létesítmény széttagolt épületeinek tetejére telepített napelemek összehangolt működését elősegítő komplex irányítástechnikai és kommunikációs vezeték nélküli rendszer megoldás.

 A korábbiakban a létesítmények villamos energia ellátását kizárólag a szolgáltatók által becsatolt hálózaton keresztül kapták egy központi trafóállomáson keresztül. . A mai követelményeknek megfelelően, a létesítmények megnövekedett energia igényét napenergiával pótolják, mely saját hatáskörben a létesítmény elszórt épületein kiépített napelemekkel történik.. A pillanatnyilag felhasznált energiát lehetőség szerint ezzel a módszerrel kívánják megoldani és csak annyit kívánnak a szolgáltatóktól vásárolni amennyit a napelemek nem tudnak termelni. A különböző tájolásban és viszonylatokban lévő épületek napelemes energia felvétele folyamatosan változik, ezért szükséges azok energia leadásának optimalizálása. A különböző épületek pillanatnyi energia termelését és szolgáltatótól várt igényét a központi trafóházban létesített fogyasztásmérők regisztrálják és így mindig a legoptimálisabb elosztást biztosítják.

Az épületek közötti kommunikáció általában nehezen oldható meg vezetékes formában, ezért alakította ki cégünk erre a speciális feladatra a vezeték nélküli megoldást, mely egyrészt biztonságtechnikai okok miatt redundás. (Egy időben két önálló ISM frekvencia csatorna áll rendelkezésre)
Másrészt irányítástechnikai szempontból speciális vezérlési feladatokat is ellát és a tagállomások jeleit folyamatosan küldi a trafóházban elhelyezett központi egység felé, ahol megjelennek a rendszerben felmerülő esetleges hibák is és arról folyamatos jelzést küld meghatározott GSM mobiltelefonra (vagy mobiltelefonokra)

A kiépített rendszer egyes központi és tagállomásainak fotói:

Napelemes_kp

Kommunikációs központi szekrény

Napelem_tagállomás

Lapostetőre telepített kommunikációs tagállomás

Napelem_tagállomás

Sátortetőre telepített tagállomás

Napelemes_ szekrény

Kommunikációs tagállomás körsugárzóval

Napelems_vezérlő

Kommunikációs tagállomás vezérlőszekrénye

Napelem-vezérlő

Kommunikációs tagállomás Yagi antennával


Főoldal