Napenergia kiserőművekkel működő létesítmények
vezeték nélküli távfelügyelete

Napelem

Napelemes

A zöldenergia források használata előtti időszakban a létesítmények a villamos energia ellátását kizárólag a szolgáltatók által becsatolt hálózaton keresztül kapták, egy központi trafóállomáson keresztül. .A mai követelményeknek megfelelően, a létesítmények megnövekedett energia igényét többnyire napenergiával pótolják, mely saját hatáskörben, a létesítmény elszórt épületein kiépített napelemekkel történik. Ma már egyre korszerűbb és megfelelő ár/érték arányt képviselő napelemes energia rendszerek építhetők ki, viszont. üzemeltetési szempontból több megvalósítási igény merült fel

 • A felhasznált és termelt energia egyensúlyban tartása
 • Az esetlegesen túltermelt napenergia feleslegének átadása /eladása/ a helyi szolgáltatóknak, (áram visszatáplálása a közüzemű hálózatba).
 • Megtöténhet, hogy a feleslegesen termelt energia átadásának a lehetősége korlátozott,
  (a helyi szolgáltató nem tart rá igényt, vagy műszaki okok miatt ezt nem tudja vállalni)
  . Ez esetben biztosítani kell a túltermelt energia leválasztását.
 • A különböző tájolásban és viszonylatokban lévő épületek napelemes energia felvétele folyamatosan változik, ezért szükséges azok energia leadásának optimalizálása. A különböző épületek pillanatnyi energia termelését és szolgáltatótól várt igényét a központi trafóházban létesített fogyasztásmérők regisztrálják és így mindig a legoptimálisabb elosztást biztosítják. .

Az említett szempontok figyelembevételével alakítottunk ki egy energia optimatizálására és automatizálására alkalmas irányítástechnikai rendszert, hasonló megoldásokat "visszwatt" néven említik a szakmában.

 A legtöbb igény főleg közüzemi napelemes kiserőműveknél jelentkezik, ahol ahol egy elosztott hálózat szerint több épületen  napelem csoportok és inverterek kerülnek felszerelésre. Ilyen esetekben már szükségessé válik egy előre megtervezett automatikus felhasználói optimatizálás, ahol a  terv szerint a napelemes szigetek és inverterek ki/be kapcsolhatóvá válnak valamilyen algoritmus szerint. Pl. a helyi szolgáltatókkal történt megállapodás szerinti túltermelés korlátozása, valamint a helyi igényeknek megfelelő szabályozása.

A gyakorlatban kiderült, hogy az épületek közötti kommunikáció általában nehezen oldható meg vezetékes kivitelezéssel, ezért cégünk ennek a problémának a kezelésére vezeték nélküli megoldást fejlesztett ki. A referenciáinkban is ezt képviseltük.
Üzemelő rendszereink korházakat, egészségbiztostó létesítményeket valamint szállodákat érintenek. A széttagolt épületeknél telepített napelemek összehangolt működését komplex irányítástechnikai és kommunikációs vezeték nélküli megoldások biztosítják. Az irányítástechnika kommunikációt segítő rádiós hálózatok kiépítésénél figyelembe vettük a helyi adottságokat, így több hálózati megoldás áll rendelkezésre.
 • ISM frekvencia tartományban működő hálózatok (Mivel szabadon használható frekvencia csatornákon működik, ezért a zavartatás miatt redundáns csatornát is alkalmaztunk, duplikált berendezésekkel, ami a biztonságot növeli.(Egy időben két önálló rendszert működtet)
 • NMHH által kijelölt engedélyköteles frekvencián működő adatrádiókkal megépített hálózat
 • Irányítástechnikai szempontból a vezérlési feladatok nyomon követése érdekében (aktuális állomások működése, hibajelzések, stb) távolról történő elérhetősége érdekében GSM hálózatra kapcsolódás, és a jelzések adott GSM eszközökre továbbításának a lehetősége biztosított.

A kiépített ISM frekvenciás, redundáns rendszer egyes központi és tagállomásainak fotói:

Napelemes_kp

Kommunikációs központi szekrény

Napelem_tagállomás

Lapostetőre telepített kommunikációs tagállomás

Napelem_tagállomás

Sátortetőre telepített tagállomás

Napelemes_ szekrény

Kommunikációs tagállomás körsugárzóval

Napelems_vezérlő

Kommunikációs tagállomás vezérlőszekrénye

Napelem-vezérlő

Kommunikációs tagállomás Yagi antennával

 

Egyedi, NMHH frekvenciaengedélyhez kötött profi adatrádióval megvalósított központi és tagállomás vezérlőszekrények:

Napelemes_x1

Oszlopra telepített tagállomás szekrény adatrádióval

 

 

napelem_x2

Tagállomás vezérlőszekrény FC301D adatrádióval

 

 

 

Napelem_tagállomás

Központi vez. szekrény FC301D adatrádióval

Napelemes_ szekrény

Tagállomás szekrény FC302 típ. adatrádióval

 

 

 

 

 


Főoldal